De afdeling Bedrijfsvoering werkt deels uitvoerend en deels adviesgericht ondersteunend aan het primaire proces (afdeling Uitvoering). De rol van bedrijfsvoering is:
- kaderstellend;
- beleid ontwikkelend;
- faciliterend;
- ontzorgend;
- dienstverlenend.
De afdeling Bedrijfsvoering heeft een zelfstandige verantwoordelijkheid in het opstellen van kaders en richtlijnen voor de bedrijfsvoering binnen de organisatie. Wil de organisatie in control blijven dan is het nodig dat er eenduidige en heldere richtlijnen zijn voor bedrijfsvoering.
Bedrijfsvoering opereert daarnaast zelfstandig in het formuleren van beleid op concernniveau. Denk daarbij aan HR-beleid, financieel beleid, kwaliteitszorg, juridische zaken, et cetera. Daarnaast heeft de afdeling een faciliterende, ontzorgende en dienstverlenende rol. Het kan dan gaan om ondersteuning van het management bij de uitvoering van haar integrale rol, zoals ondersteuning bij werving en selectieprocedures, maar ook alle facilitaire zaken.
De OMWB kent een strategische agenda (deze wordt bij de beleidsmatige ontwikkelingen nader toegelicht):
- de Omgevingswet;
- het verkennen van inhoudelijke onderwerpen;
- het instrumentarium voor vergunningverlening, toezicht, handhaving, klachten en advies (VTHKA);
- strategisch HRM-beleid;
- professionalisering.
De afdeling Bedrijfsvoering is veelal faciliterend op deze thema’s. De verschillende taken vanuit Bedrijfsvoering (communicatie, HR, Financiën) worden in overleg met programmanagers/projectleiders/teammanagers afgestemd. Alleen voor het speerpunt ‘Strategisch HRM-beleid’ werkt de afdeling autonoom.
Het jaar 2024 staat vooral in het teken van het uitvoeren van de reguliere taken en het (laten) landen van de effecten van de diverse ontwikkelingen, zoals de intrede van de Omgevingswet, het implementeren van de resultaten van het Strategisch HRM-beleid en de resultaten van 'Van goed naar beter’.
Op het gebied van Informatievoorziening voorzien we wel nieuwe ontwikkelingen die impact hebben.