Bedrijfsvoering

De afdeling Bedrijfsvoering werkt deels uitvoerend en deels adviesgericht ondersteunend aan het primaire proces (afdeling Uitvoering). De rol van bedrijfsvoering is:

  • kaderstellend;
  • beleid ontwikkelend;
  • faciliterend;
  • ontzorgend;
  • dienstverlenend.

De afdeling Bedrijfsvoering heeft een zelfstandige verantwoordelijkheid in het opstellen van kaders en richtlijnen voor de bedrijfsvoering binnen de organisatie. Wil de organisatie in control blijven dan is het nodig dat er eenduidige en heldere richtlijnen zijn voor bedrijfsvoering.

Bedrijfsvoering opereert daarnaast zelfstandig in het formuleren van beleid op concernniveau. Denk daarbij aan HR-beleid, financieel beleid, kwaliteitszorg, juridische zaken, et cetera. Daarnaast heeft de afdeling een faciliterende, ontzorgende en dienstverlenende rol. Het kan  dan gaan om ondersteuning van het management bij de uitvoering van haar integrale rol, zoals ondersteuning bij werving en selectieprocedures, maar ook alle facilitaire zaken.

De OMWB kent een strategische agenda (deze wordt bij de beleidsmatige ontwikkelingen nader toegelicht):

  • de Omgevingswet;
  • het verkennen van inhoudelijke onderwerpen;
  • het instrumentarium voor vergunningverlening, toezicht, handhaving, klachten en advies (VTHKA);
  • strategisch HRM-beleid;
  • professionalisering.

De afdeling Bedrijfsvoering is veelal faciliterend op deze thema’s. De verschillende taken vanuit Bedrijfsvoering (communicatie, HR, Financiën) worden in overleg met programmanagers/projectleiders/teammanagers afgestemd. Alleen voor het speerpunt ‘Strategisch HRM-beleid’  werkt de afdeling autonoom.

Het jaar 2024 staat vooral in het teken van het uitvoeren van de reguliere taken en het (laten) landen van de effecten van de diverse ontwikkelingen, zoals de intrede van de Omgevingswet, het implementeren van de resultaten van het Strategisch HRM-beleid en de resultaten van  'Van goed naar beter’.

Op het gebied van Informatievoorziening voorzien we wel nieuwe ontwikkelingen die impact hebben.

Informatiebeveiliging

Terug naar navigatie - Informatiebeveiliging

In het Europees Parlement is een voorstel aangenomen voor een verordening die strengere regels gaat vaststellen voor cyberbeveiligingsverplichtingen, risicobeheer, rapportageverplichtingen en het delen van informatie. De eisen hebben onder meer betrekking op  incidentenbehandeling, beveiliging van de toeleveringsketen, encryptie en openbaarmaking van kwetsbaarheden. De nieuwe regels beschermen zogenaamde ‘belangrijke sectoren’, zoals postdiensten, afvalbeheer, chemicaliën, levensmiddelen, productie van medische apparatuur, elektronica, machines, motorvoertuigen en aanbieders van ICT-producten of -diensten. Alle middelgrote en grote ondernemingen in bepaalde sectoren gaan onder de wetgeving vallen. En zoveel als mogelijk overheids- en openbare instanties zullen binnen het  toepassingsgebied van de richtlijn vallen.

De OMWB heeft reeds als kapstok het informatiebeveiligingsbeleid laten vaststellen. In een informatiebeveiligingsplan worden concrete maatregelen uitgewerkt. De vanuit Europa opgelegde regels krijgen hierin ook een plek. De impact van deze regelgeving is echter (nog) niet  duidelijk en daarmee de eventuele financiële impact ook (nog) niet.

Geo Informatie Systemen

Terug naar navigatie - Geo Informatie Systemen

De OMWB beschikt over een toenemende hoeveelheid data en informatie. Veelal data die externe partijen aanbieden, en er is een toenemende behoefte om dit op een toegankelijke manier te ontsluiten. Vrijwel alles wat de OMWB doet is te relateren aan een locatie op de kaart.  Of het nou gaat om een geluidsmeting, een risicoberekening, een handhavingszaak, een milieuklacht of een verleende vergunning. Hierbij kan het gaan om een adres, een perceel, een gebouw, een ruimtelijk plan, een gemeente of bepaalde objecten in de omgeving zoals een weg,  spoor, et cetera. De data die we vastleggen bij activiteiten van de OMWB, bijvoorbeeld de klachtenintake, het toezicht, vergunningverlening en metingen zijn vervolgens aan die locaties te koppelen.

Geo Informatie Systemen voorzien in deze behoefte, en op dat gebied staat de OMWB nog op het beginpunt van wat mogelijk is. Voor 2024 is het noodzakelijk dat er geïnvesteerd gaat worden in dergelijke toepassingen. Begin 2023 zal een adviesbureau advies geven over de  mogelijkheden om GIS te ontwikkelen en te integreren in de (IT-)omgeving van de OMWB.