ICT
Afgelopen jaren heeft de OMWB haar informatielandschap gemoderniseerd (project 'SPEER'). Dit leidde tot het in korte tijd implementeren van nieuwe informatiesystemen en het versneld werken in 'de cloud'. Dit heeft impact op de medewerkers en onze manier van werken. We hebben nu altijd en overal onze informatie beschikbaar wat ons in staat stelt om efficiënt en effectief samen te werken binnen en buiten onze organisatie. Het vraagt echter de nodige vaardigheden om hier op een goede, veilige en efficiënte wijze mee om te gaan. Komende jaren werken we daarom aan het stapsgewijs verhogen van onze algemene digitale vaardigheden. In Q2 2024 startte hiervoor een meerjarig programma.
Functioneel beheer
Eind 2023 is de OMWB overgegaan naar het nieuwe VTH-systeem Rx.Mission. De overgang is inmiddels succesvol afgerond. De komende tijd werken we verder aan het standaardiseren en optimaliseren van onze processen en dienstverlening. Dit om onze inwoners, bedrijven en deelnemers nog beter van dienst te zijn en te voldoen aan geldende wet- en regelgeving (o.a. BIO/NIS2, AVG, Archiefwet, Wet open overheid, Wet Modernisering Elektronisch Bestuurlijk Verkeer). Dit is een continu proces, dat veel tijd, capaciteit en aandacht vraagt van de organisatie.
Datagedreven werken
In 2024 is het programma datagedreven werken opgezet. Het programma is erop gericht om de inspanningen op het gebied van het verzamelen, ontwikkelen en toepassen van data en de daaruit verkregen informatie organisatiebreed en in samenhang voort te brengen. In het programma zoeken we de balans tussen enerzijds het ontwikkelen van informatieoplossingen, en anderzijds het inrichten van de noodzakelijke processen, taken en rollen om het datagedreven werken op robuuste wijze te kunnen implementeren in onze organisatie. De gedachte is dat het programma op termijn opgaat in de reguliere werkwijze van de OMWB onder de bestaande lijnverantwoordelijkheid.
In Q3 2024 wordt het programmaplan opgeleverd. Als onderdeel van het programma starten we binnen de bestaande kaders al wel activiteiten op, zoals het trainen van medewerkers in datageletterdheid (het omgaan met data). Daarnaast bouwen we verder aan het toekomstbestendig maken van ons data-omgeving. In de begroting 2025 is budget voor een extra BI-engineer opgenomen.
Geografisch informatiesysteem (GIS)
Na het opleveren van het rapport met betrekking tot de toekomstige GIS ontwikkeling staat in de begroting 2025 een voorstel om de GIS organisatie te professionaliseren. We voorzien een toename van 2,5 fte schaal 10/11 met bijkomende licentiekosten van ongeveer 100.000 euro. In de eerste helft van 2024 is een Europese aanbesteding voorbereid. Het Algemeen Bestuur heeft onlangs de begroting 2025 goedgekeurd waarmee de aanbesteding doorgang kan vinden.
Robotic Process Automation (RPA)
RPA is software die repeterende taken automatiseert. Begin 2024 is het team verder uitgebreid met een ontwikkelaar en een business analist. Dit is in de tweede begrotingswijziging geformaliseerd en in de Programmabegroting 2025 structureel opgenomen binnen de reguliere exploitatie. De eerste helft van 2024 stond in het teken van de opbouw van het team en het ophalen van wensen en behoeften. Inmiddels zijn er al meerdere robots 'aan het werk'. De potentie op dataopbouw en efficiënter laten verlopen van processen is groot, zo leert de ervaring tot nu toe. Dit blijkt ook uit de contacten met andere omgevingsdiensten die op het gebied van RPA al verder zijn. Hierin vindt sinds dit jaar ook periodiek kennisuitwisseling plaats.
Informatiebeveiliging
Doel van de OMWB is om te voldoen aan de voor ons geldende eisen gesteld in de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO). Daarnaast nam het Europees Parlement een voorstel aan voor een verordening die strengere regels gaat vaststellen voor cyberbeveiligingsverplichtingen, risicobeheer, rapportageverplichtingen en het delen van informatie (NIS-2). Deze wetgeving kent veel overeenkomsten met de ons bekende BIO. De eisen hebben onder meer betrekking op incidentenbehandeling, beveiliging van de toeleveringsketen, encryptie en openbaarmaking van kwetsbaarheden. Alle middelgrote en grote ondernemingen in bepaalde sectoren gaan onder de wetgeving vallen. Zoveel mogelijk overheids- en openbare instanties moeten binnen het toepassingsgebied van de richtlijn vallen.
Eind 2023 is onder leiding van onze Chief Information Security Officer (CISO) een nulmeting uitgevoerd met als doel om in ieder geval te voldoen aan de minimale eisen die de BIO stelt. Uit de resultaten van de meting hebben we een aantal aandachtspunten geformuleerd en geprioriteerd. Hieruit bleek dat we de aandachtspunten niet zonder extra inzet van medewerkers kunnen oppakken. In de tweede begrotingswijziging bevindt zich een uitbreiding in de vorm van een Information Security (ISO) en Privacy Officer (PO). De information security officer is reeds geworven en start per september. Het wervingsproces van de privacy officer loopt nog. De verwachting is dat we het 'beveiligingsteam' eind 2024 compleet hebben.