De kaderbrief vormt een waardevol vertrekpunt voor de Planning & Control (P&C) cyclus, waarbij we de kaders schetsen voor de verwachte ontwikkelingen op milieu- en duurzaamheidsgebied op middellange termijn, evenals de financiële uitgangspunten.
De Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB) is vastbesloten om bij te dragen aan een schone, gezonde, veilige en duurzame leefomgeving. De thema’s waar de OMWB zich mee bezighoudt (zoals stikstof, zeer zorgwekkende stoffen, luchtkwaliteit, kaderrichtlijn water, energietransitie en circulaire economie) zijn divers en raken zowel het landelijk als het stedelijk gebied en de industrie. Deze thema’s hebben een aanzienlijke impact op de fysieke leefomgeving, en de dynamiek is groot, aangezien we gelijktijdig te maken hebben met meerdere transities (klimaat, landbouw, energie, digitaal). Er staat ons dus veel te wachten, maar we zien dit als een kans om samen vooruit te komen!
De kwaliteit van onze leefomgeving krijgt steeds meer aandacht, omdat deze cruciaal is voor onze gezondheid, veiligheid en de duurzaamheid van de natuur. Deze maatschappelijke vraagstukken zijn van belang voor iedereen: zowel voor inwoners als ondernemers. De OMWB speelt een sleutelrol in het aanpakken van deze uitdagingen. Door middel van vergunningverlening, toezicht, handhaving en advisering dragen wij bij aan de gewenste transities. Dit vraagt om voortdurende investering in de kennis en deskundigheid van ons personeel en de juiste informatiesystemen, zodat we risicogericht en data-gestuurd kunnen werken. De verdere professionalisering van de omgevingsdienst is essentieel om deze rol effectief en efficiënt te vervullen.
In 2024 ronden we het Interbestuurlijk Programma (IBP) op landelijk niveau af, en de implementatie binnen Omgevingsdienst NL en de omgevingsdiensten biedt de komende jaren ruimte voor intensievere samenwerking. Dit gaat zeker zijn vruchten afwerpen, doordat we onderwerpen landelijk voor alle omgevingsdiensten centraal faciliteren. We werken aan een landelijk kennisnetwerk en een Omgevingsdienst NL Academy, die de inhoudelijke opleidingen gaat verzorgen. De komende jaren blijven we inhoudelijk werken aan complexe vraagstukken, zoals de stikstofproblematiek in Brabant, die invloed hebben op onze vergunningverlening (denk aan het intrekkingsbeleid). Daarnaast bereiden we ons voor op de Kaderrichtlijn Water, die in 2027 in werking treedt, en die mogelijk stagnering veroorzaakt. Voor de energietransitie levert de OMWB veel inspanningen door middel van controles en advisering van bedrijven op het gebied van energiebesparing. Ook dragen bedrijven in onze provincie actief bij aan de maatwerkafspraken over CO2-reductie en verduurzaming, zoals het Rijk doet met de twintig grootste uitstoters in Nederland. Net als de Rotterdamse Haven zal ook het industriële cluster Moerdijk naar verwachting ingrijpende (ruimtelijke) veranderingen ondergaan door de ontwikkelingen rond waterstof en ammoniak.
Met de vele ontwikkelingen die op ons afkomen, zien wij de noodzaak om extra capaciteit in te zetten en te investeren in een geografisch informatiesysteem en datagestuurd werken. Bovendien willen we investeren in de huisvesting aan de Spoorlaan in Tilburg, zodat we aantrekkelijk blijven als werkgever en de werkomgeving voldoet aan de eisen van deze tijd, zoals duurzaamheid, nieuwe werkmethodes en hybride werken.
Naast de nieuwe ontwikkelingen die impact hebben op de fysieke leefomgeving, krijgen de overheden (onze deelnemers) te maken met afnemende inkomsten vanuit het Rijk. Deze verminderende financiële middelen kunnen invloed hebben op de uitvoerende taken van de OMWB. In de kaderbrief voor 2026 presenteren we naast de nieuwe ontwikkelingen in de fysieke leefomgeving ook scenario’s waarop we financiële keuzes kunnen baseren. De ontwikkelingen op zich leiden niet tot een tariefsverhoging. De opgenomen bedragen in de 'toekomstige ontwikkelingen' waar het de posten P1 en P2 aangaat, zijn niet voor alle deelnemers gelijk of van toepassing.
Samenvattend biedt de kaderbrief een eerste inzicht in de belangrijkste ontwikkelingen die de OMWB de komende jaren doormaakt en die ons werk beïnvloeden. Onze medewerkers hebben veel passie voor hun vak en enthousiasme in de uitvoering van deze uitdagingen. We zijn er van overtuigd dat we met gezamenlijke inzet en betrokkenheid onze doelen voor een verbeterde leefomgeving realiseren!
Inleiding
Aansluiten bij missie en visie van de organisatie
Terug naar navigatie - Aansluiten bij missie en visie van de organisatieIn 2030 profileert de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB) zich als een robuuste en toekomstgerichte organisatie, die zich niet alleen richt op het uitvoeren van haar kerntaken, maar ook proactief inspeelt op de dynamische uitdagingen in de fysieke leefomgeving. De fysieke leefomgeving staat immers onder steeds grotere druk, wat het werk van de OMWB relevanter maakt dan ooit. Wij leveren samen met onze deelnemers, ketenpartners, stelselpartners en bedrijven een wezenlijke bijdrage aan het waarborgen van de kwaliteit van onze regio. Onze mensen zijn gedreven hoeders van de leefomgeving en dragen met passie bij aan het behouden en verbeteren van de omgevingskwaliteit.
In onze visie voor 2030 streven we ernaar om een datagestuurde organisatie te worden, die werkt met risicogericht toezicht en besluitvorming. Door geavanceerde dataverzameling en -analyse voeren we niet alleen de VTH-taken (Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving) effectief uit, maar monitoren en sturen we ook bredere thema’s op het gebied van milieu, natuur en duurzaamheid. Het doel is om te werken met betrouwbare informatie en sterke processen die ons in staat stellen snel in te spelen op nieuwe ontwikkelingen, wet- en regelgeving, en de complexiteit van de uitdagingen die de fysieke leefomgeving met zich meebrengt. Als organisatie willen we meer integraal werken, zowel binnen onze eigen structuur als in samenwerking met andere partijen in de regio. Dit stelt ons in staat om grote vraagstukken zoals stikstof, de energietransitie, zeer zorgwekkende stoffen (ZZS) en de circulaire economie aan te pakken. We streven ernaar onze rol als adviserend en ondersteunend orgaan voor gemeenten en andere overheden verder te versterken, zodat we bijdragen aan het ontwikkelen van beleid en het uitvoeren van concrete projecten die invloed hebben op de regio. Het versterken van ons netwerk binnen Omgevingsdienst.nl biedt ons bovendien de mogelijkheid om landelijk bij te dragen aan de beleidsontwikkeling en uitvoering, terwijl we lokaal blijven werken aan de specifieke behoeften van onze regio.
Adaptief werken vormt daarbij een essentieel uitgangspunt. De OMWB blijft flexibel en kan snel reageren op veranderingen in wet- en regelgeving, of op nieuwe ontwikkelingen die relevant zijn voor onze regio. Door ons netwerk in te zetten en voortdurend te monitoren wat er speelt, kunnen we tijdig signaleren welke trends of wetgeving invloed hebben op onze werkgebieden. Op basis van die informatie vertalen we deze ontwikkelingen naar concrete adviezen voor onze gemeenten en partners, zodat we altijd voorbereid zijn op de toekomst.
Daarnaast blijft de OMWB in 2030 een goede werkgever die ruimte biedt voor persoonlijke ontwikkeling met een cultuur van samenwerking, ondernemerschap en betrokkenheid. Wij streven naar een werkomgeving waarin medewerkers zich gewaardeerd voelen en passie voor het vak aanwakkert. Dit draagt bij aan de vitaliteit en het succes van de organisatie, die zich in 2030 niet alleen focust op de uitvoering van taken, maar ook als een waardevolle adviseur opereert, die bijdraagt aan de transitie naar een duurzamere en veerkrachtigere fysieke leefomgeving. Onze kernwaarden zijn hierbij leidend. Wij geloven in de kracht van samenwerking, het nemen van initiatief en het aanpassen aan veranderende omstandigheden. We handelen op basis van betrouwbare gegevens en gestandaardiseerde processen, zodat we onze taken met de hoogste kwaliteit uitvoeren en voortdurend verbeteren. Door continu te leren van zowel interne als externe bronnen zorgen we ervoor dat we als organisatie altijd vooruit blijven kijken en goed voorbereid zijn op de toekomst.
In 2030 willen we dus niet alleen een organisatie zijn die haar kerntaken uitstekend uitvoert, maar ook een organisatie die actief adviseert en samenwerkt aan de grote vraagstukken die de fysieke leefomgeving met zich meebrengt. Onze medewerkers, de drijvende kracht van de OMWB, blijven zich inzetten om deze ambities te realiseren, waarbij we met onze kennis en expertise de regie nemen en samen met partners bijdragen aan een gezonde, veilige en duurzame regio.