Inleiding

De Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB) werkt aan een schone, gezonde, veilige en duurzame leefomgeving en is als gevolg van zowel externe als interne factoren volop in ontwikkeling. De kwaliteit van onze leefomgeving staat onder druk. Maatschappelijk en politiek-bestuurlijk is hier steeds meer aandacht voor. Of het nu gaat over de uitstoot van de industrie in de lucht of lozing op het water, de uitstoot van stikstof door de intensieve landbouw, of de onder druk staande kwaliteit van de natuur. 

Het zijn allemaal maatschappelijk actuele thema’s die impact hebben voor iedere inwoner en ondernemer. Als deskundige uitvoeringsorganisatie signaleren en agenderen we de voortdurende veranderingen in de  fysieke leefomgeving, en hebben we een belangrijke rol bij de aanpak van deze problemen. Dit betekent een doorlopende ontwikkeling en vernieuwing van ons werk. Bij deze doorontwikkeling past een organisatie die stuurt op de resultaten van het werk, oog houdt voor zowel kwaliteit als effectiviteit en goed samenwerkt met haar deelnemers. De OMWB is de afgelopen jaren door veel inspanningen hierin gegroeid, maar er is ruimte om nog beter te worden. Daarom investeert de OMWB in het borgen van de kwaliteit in de huidige werkprocessen en de doorontwikkeling van uitvoeringsdienst naar omgevingsdienst.

In deze Kaderbrief 2023 geven wij de hoofdlijnen van de beleidsmatige ontwikkelingen aan, evenals de financiële uitgangspunten. Een aantal gemeenten hebben richtlijnen ingediend voor de begroting 2023. Deze gemeenten ontvangen een reactie hierop.

Een belangrijke ontwikkeling is de naderende Omgevingswet. In 2023 zijn de eerste ervaringen van het werken met de Omgevingswet vanuit 2022 bekend. In 2023 zullen we op basis hiervan zaken concretiseren en  verder ontwikkelen. Ook zal in 2022 het programma ‘Van goed naar beter’ van start gaan. Dit pro- gramma behelst het effectueren van het (financieel) potentieel van het onderzoek naar kosteneffectiviteit van  december 2020. Het programma wordt in meerdere fasen uitgewerkt. In het faseplan van 2023 worden de activiteiten en hun effecten in detail uitgewerkt.

Reeds in 2021 is gestart met de impuls Informatie gestuurd Werken (IGW). Het IGW vormt een steeds belangrijker fundament onder het handelen van de OMWB. Data en data-analyse zijn onmisbaar om ons werk  goed en effectief te kunnen doen. We zullen de komende jaren dan ook moeten blijven investeren in de ontwikkeling van de juiste kennis, competenties en (ICT-)structuren.

Een laatste ontwikkeling die hier wordt vermeld, is dat gemeenten verantwoordelijk worden voor de normerende regeling werkgebonden personenmobiliteit. Hierbij moet per werknemer worden bijgehouden hoe zijn  reisgedrag is in verband met de CO2 uitstoot. De inwerkingtreding was aanvankelijk gepland op 1 januari 2022, maar de uiteindelijke besluitvorming wordt overgelaten aan het nieuwe kabinet. Het kan daarom zijn dat de regeling in de toekomst nog wordt aangepast.

Voor 2023 heeft actualisatie van het tarief plaatsgevonden, waarbij rekening is gehouden met Cao-effecten, kostenindexering en kostenbesparingen. Het begrote gemiddelde uurtarief uit deze Kaderbrief is het  vertrekpunt voor de begroting 2023 en bedraagt € 97,00.

Bovenstaand geeft een eerste inzicht in de belangrijkste ontwikkelingen waar de OMWB naar verwachting in 2023 mee te maken zal hebben. Door deze onderwerpen juist en tijdig aandacht te geven, zijn wij ervan overtuigd goed voorbereid te zijn voor nu en in de toekomst. We zien de komende jaren dan ook met vertrouwen tegemoet!

Alfred Arbouw
Directeur OMWB