Naast de individuele dienstverlening voert de OMWB regionale taken uit voor het collectief van deelnemers. Deze taken vallen onder de regionale dienstverlening. Daarnaast vallen ook thema’s die raken aan de inhoudelijke doorontwikkeling van de VTH-taken en specialistische taken onder dit programma. Een belangrijk onderdeel van de regionale dienstverlening is het jaarlijks op te stellen collectieve takenprogramma. In het collectieve programma bundelen we de meerjarige ontwikkelopgaven van de OMWB. Het programma 2023 wordt eind 2022 opgesteld op basis van deze Kaderbrief, de strategische agenda, de begroting 2023 en de dan actuele ontwikkelingen. De werkzaamheden in het programma zijn gericht op productinnovatie- en ontwikkeling, kwaliteitsverbetering en het efficiënter uitvoeren van de primaire taken. Het ontwikkelprogramma en de daaruit volgende projecten vormen daarmee een vliegwiel voor noodzakelijke ontwikkelingen op het programma Individuele Dienstverlening. Het Ontwikkelprogramma wordt gedekt uit het budget Collectieve Taken (programmadeel 3). De druk op de Collectieve Taken en het Ontwikkelprogramma nemen verder toe. Steeds meer taken worden opgepakt voor het collectief van deelnemers. Om vorm te kunnen blijven geven aan belangrijke nieuwe ontwikkelingen, zoals IGW, is extra capaciteit nodig. Dit willen we onderbrengen onder de Collectieve Taken.
Ontwikkelingen in de regionale dienstverlening
Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS)
De aanwezigheid van Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) is een urgent thema dat de afgelopen jaren steeds meer aandacht kreeg. De aanwezigheid van ZZS speelt breed: in lucht, water en bodem. Deze stoffen zijn geclassificeerd als de gevaarlijkste stoffen voor mens en milieu en het streven is om deze stoffen uit de leefomgeving te weren. De drie Brabantse omgevingsdiensten zijn in opdracht van de provincie bezig met het vormen van een beeld van ZZS-emissies in Brabant. Door de aanwezigheid van grote industrie in Midden- en West-Brabant is de OMWB hiervan de trekker. Het vergroten van de kennis van ZZS bij onze toezichthouders (ook voor gemeentelijke taken) is een belangrijke stap om ZZS mee te nemen in onze taakuitvoering. Maar ook in de risicoanalyse bij de herijking van het Regionaal Kader moet ZZS een plaats krijgen. Zo kunnen we inzoomen op branches met een hoog risiconiveau, door projectmatig en themagericht toezicht. Landelijk lopen verschillende pilots die betrekking hebben op ZZS. Als OMWB volgen we de ontwikkelingen op de voet. Verkregen inzichten, onder meer op basis van de resultaten van de eerdergenoemde pilots, kunnen invloed hebben op de inrichting van het werkprogramma 2023 en het ontwikkelprogramma 2023.
Impact OMWB 2023 en verder:
|
Provinciaal programma KOMPAS vertalen naar gemeenten
In juni 2018 heeft Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant ’Instrumenteel kader vergunningverlening, toezicht en handhaving Omgevingsrecht. Een integrale aanpak in de geest van de komende Omgevingswet’ vastgesteld. Dit kader beschrijft de doorontwikkeling van VTH-taken, gericht op verdere professionalisering van de taakuitvoering en afgestemd op de manier van werken, zoals de Omgevingswet bedoelt. De Provincie Noord-Brabant heeft de drie Brabantse omgevingsdiensten de opdracht gegeven om het VTH-kader verder uit werken. Dit is gebundeld in het meerjarige programma KOMPAS. Er is onder andere gewerkt aan uniforme werkwijzen, richtlijnen en protocollen met als doel een efficiënte en effectieve inzet van VTH-taken te bewerkstelligen. Het programma KOMPAS is gericht op provinciale ‘inrichtingen’ en taken. Een fiks aantal ontwikkelde producten kunnen ook ingezet worden bij gemeentelijke ‘inrichtingen’ en taken. Een verkenning van een uitrol over onze gemeentelijke deelnemers draagt bij aan het toewerken naar een ‘level playing field’ over heel Brabant.
Transitie Zorgvuldige Veehouderij
De transitie naar een Zorgvuldige Veehouderij is in Brabant in volle gang en blijft hoog op de maatschappelijke agenda staan. De OMWB focust zich voornamelijk op de uitvoeringsconsequenties van het veranderende beleid, zodat de VTH-taken kwalitatief goed en efficiënt uitgevoerd kunnen worden. De afgelopen jaren is de Taskforce Veehouderij volop bezig geweest met het formuleren en implementeren van maatregelen om met behoud van het beleid de hoeveelheid werk die op de Brabantse omgevingsdiensten af komt, aan te kunnen. Deze maatregelen zijn succesvol gebleken in het terugdringen van het capaciteitsvraagstuk, maar blijven een aandachtspunt vormen. Bij de laatste herijking van de Taskforce 2.0 is geen rekening gehouden met eventueel nieuw beleid. Het Rijk heeft nog geen duidelijk en consistent beleid uitgezet voor veehouderij. Er wordt wel gesproken over zaken als onteigening, opkoopregelingen en het intrekken van vergunningen – zeker in relatie met het stikstofdossier – maar dit heeft zich nog niet vertaald naar duidelijke beleidsvorming. Dit alles zorgt voor maatschappelijke onrust. Dat zien we ook terug in onze VTH-werkzaamheden. We volgen ontwikkelingen binnen de veehouderij en aanpalende onderwerpen – zoals stikstof, stoppers en saldering – nauwgezet. Als OMWB blijven we het belang van een tijdige vertaling naar het VTH-instrumentarium benadrukken. Tenslotte zien we ook het belang van het onderwerp gezondheidsrisico’s rond veehouderijen toenemen. Met de komst van de Omgevingswet wordt het thema gezondheid nog belangrijker, omdat dit nu opgenomen is in de Wet zelf. Hierbij werken we nauw samen met de GGD als kennisdrager en adviseur.
Impact OMWB 2023 en verder:
|