Voor u ligt de begroting 2025 inclusief meerjarenraming 2026–2028 van de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (hierna OMWB). De begroting hangt samen met de tegelijkertijd aangeboden begrotingswijziging 2024. Zoals besproken in het Dagelijks Bestuur willen we zo realistisch mogelijk begroten, investeren in professionaliteit en tegelijkertijd kritisch op de kosten blijven (door bijvoorbeeld de inhuur-, en advieskosten en ict-budgetten te beperken).
In de Kaderbrief 2025 van januari jongstleden zijn de onderwerpen die de komende jaren op ons afkomen op een rij gezet. Het nieuwe Gemeenschappelijke Uitvoeringskader (GUK) en de daarin beschreven methodiek is leidend bij onze aanpak. De context waarin de OMWB haar werk moet doen, blijft behoorlijk turbulent. Dat geldt voor min of meer bekende inhoudelijke ontwikkelingen (zoals stikstof, agrarisch, PFAS en energie). Maar ook voor ‘nieuwe’ onderwerpen als gezondheid, kaderrichtlijn water en indirecte lozingen. En daarbovenop kan de verdere professionalisering niet zonder investeringen in een goede huisvesting en data infrastructuur. Ook de gespannen arbeidsmarkt blijft een factor die invloed heeft op het tempo van de doorontwikkeling.
Span of support
De huidige teams bij de afdeling uitvoering zijn groot. Iedere hiërarchisch leidinggevende geeft op dit moment leiding aan 40 tot 60 medewerkers. Gezien de ontwikkeling en de toegenomen complexiteit van de organisatie en de (te) grote teams willen we investeren in het verkleinen van de span of support.
Ontwikkel- en innovatie agenda
In 2025 zullen we aan de slag gaan met de resultaten van het Interbestuurlijk Programma VTH (IBP). Te denken valt aan de financieringsmethodiek en aanpassingen in onze informatiehuishouding. Zoals beschreven in het Plan van Aanpak van de robuustheidscriteria wordt er een actieagenda gemaakt voor de doorontwikkeling en innovatie van de dienst. Hierin moeten niet alleen de investeringen zichtbaar worden, maar ook de verbeterslagen voor ons archief en de acties vanuit de Visitatie ’23.
In 2023 zijn we gestart met het opzetten van een kwaliteitsmanagementsysteem. Deze wordt in de komende jaren verder geïmplementeerd en uitgerold. Daarmee kan de interne sturing op de prestaties van de dienst beter gestalte krijgen. En wordt ook zichtbaar op welke punten de organisatie nog verbeteringen behoeft.
Data gedreven werken
Hoe beter het ons lukt om data te vertalen naar waardevolle informatie en inzichten, hoe beter we kunnen bijdragen aan een schone, veilige en duurzame leefomgeving. Het opbouwen van deze data per thema en per branche is een absolute randvoorwaarde om volwaardig informatie- en data-gestuurd te kunnen werken. In 2025 hopen we ook een start te kunnen maken met het implementeren van de Altijd Digitale Vergunning (AADV). Met ingang van de omgevingswet wordt elke milieu belastende activiteit aan een specifieke locatie gekoppeld. Daarom is het belangrijk dat we investeren in een applicatie die de geografische informatie toevoegt (GIS/GEO).
Huisvesting
Een investering in de huisvesting aan de Spoorlaan in Tilburg is na 12 jaar onontkoombaar. Enerzijds om aantrekkelijk te blijven als werkgever en anderzijds de werkomgeving te laten voldoen aan de eisen van de huidige tijd (op gebied van duurzaamheid, de nieuwe manier werken, hybride werken etc).
Met deze begroting trachten we enerzijds de noodzakelijke investeringen te doen richting een robuuste en professionele omgevingsdienst en anderzijds de tariefstijging voor de deelnemers te matigen. Er staat ons in 2025 in ieder geval wederom een uitdagend jaar te wachten!
Alfred Arbouw
Directeur OMWB